Запрашеният въздух над страната не крие риск за здравето ни
Запрашеният въздух над страната не крие риск за здравето ни / снимка: БГНЕС, архив
Запрашеният над страната въздух не крие риск за здравето на населението
71967
Запрашеният над страната въздух не крие риск за здравето на населението
  • Запрашеният над страната въздух не крие риск за здравето на населението

Запрашеният над страната въздух не крие риск за здравето на населението. Пясъкът и прахта, които в последното денонощие мощен циклон прехвърли от Северна Африка към Балканите, не съдържат токсични вещества, нито пренасят заразни болести. Това информира пред Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Запрашеността е един от факторите, които влияе на човешкото здраве. Но това има по-голямо значение тогава, когато е носител на някакви вещества, които могат да имат пряко отражение върху здравето. На някои емисии на вредни вещества и т.н. Чисто климатичният пренос на частици, който се случва почти всяка годинапо това време, при циклони, които преместват големи въздушни маси от Северна Африка към Балканите, обикновено са свързани с оцветен дъжд. Тази година е леко белезникав, жълтеникав, имаше години, когато е почти червен, в зависимост от района, от който идва. Той не крие особени опасности за човешкото здраве, не пренася опасни болести, не съдържа някакви токсични вещества. Остава единствено неприятното усещане”, обясни д-р Ангел Кунчев.

Специалистът все пак препоръча като превантивна мярка хората с белодробни проблеми днес да избягват излизане на открито или пък да използват марлени маски, които филтрират въздуха.

„Ако попаднем в момент, когато атмосферата е силно замърсена, може да се препоръча на хората с различни белодробни проблеми, астма, затруднения в дишането, или да избягват излизане на открито, или да ползват различни марлени маски, които да филтрират въздуха. Но това е по-скоро превантивна мярка, без да се налага да се прави масово от населението”, поясни той.

С първия валеж тези частици се свалят на земята и тези частици изчезват в атмосферата, успокои още д-р Кунчев.