Защо повечето касички са прасенца?
Защо повечето касички са прасенца? / Thinkstock/Getty Images

Защо повечето касички са прасенца и откога са така разпространени?

Касичките представляват съд, вместилище за събиране на дребни монети, които на първо време изглеждат незначителни по количество и стойност, но в един момент се натрупват, спестяват се. И когато се напълнят, вече не са толкова незначителни. Правилно е да предположите, че това човешко изобретение датира още от времената, когато са измислени монетите, тъй като тогава е започнало и спестяването им.

Най-старите открити касички датират от 2 век преди Христа, гръцки са, от Приена в Мала Азия. Под формата на храм са. Този тип храмове са се наричали тезаур и в тях се съхранявали ценности, принесени в дар на божествата. От тезаур днес имаме думата трезор. И изобщо в англоезичният свят treasure - съкровище. В древен Рим спестовните касички са били много разпространени. В Помпей и Херкулан например имаме свидетелства, че почти всяко домакинство е имало глинен съд, в който си е събирало монети. Формите са най-различни. Естествено може да е просто делвичка, но много често били в някаква животинска форма или пък пчелен кошер, за да символизират усърдието на пчелите при събирането на мед. И още: златно магаре - също символ на късмета и богатството, катеричка, майски бръмбар, слон. На един по-късен етап и прасе. Всички тези животни по някакъв начин трябва да служат за умножаване на богатството. В Античността и Средновековието касичките са били в какви ли не форми, точно както днес. И прасетата са нямали превес над останалите.

Сега следва нещо любопитно. В средновековна Англия, говорим за късното Средновековие, хората са си събирали пари в глинени или керамични съдове, без те да имат някаква специална форма. Това са били гърненца с пари. По нашите земи се е случвало същото. Сега, внимание. В английския език думата за прасе - pig има и друго значение. И това е значението на глинен съд, изобщо глинено изделие. Вероятно ще си помислите, че се дължи на тумбестата форма на глинения съд, прилича на прасе. Или пък се дължи на глината, калта. Прасето се рови в кал и затова pig е било синоним именно на делва, без тази делва да е с белезите на истинско прасе.

Но всъщност историята е друга. Саксонските племена са произнасяли по много странен начин думата pig, която е обозначавала глина. И с течение на времето двете думи са получили едно и също звучене, макар да са се пишели по различен начин. Получат ли обаче общо звучене и край, дотук беше разликата. Така pig като прасе и като глина стават една и съща дума. Pig benk - прасешка касичка, касичка прасенце е много по-стар израз от масовото производство на прасета като касички. Това производство датира едва от края на XVIII век и то не като глинени, а като порцеланови прасенца, които служат дори не толкова за касички, колкото за украса.

Изведнъж обаче прасетата започват да доминират в света на касичките. И както вече изяснихме, причините са две. Прасето така или иначе е свещено животно, което символизира плодородие, и е едро, в някакъв смисъл богато. Но от друга страна, по някакви странни лингвистични пътища, pig значи и глина. И глинена касичка на английски означава касичка - прасе, което съвсем обяснимо помага на прасетата да победят в голямата битка за формата на касичката.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук