Липса на направления спира профилактиката на онкоболните
Липса на направления спира профилактиката на онкоболните / sxc.hu
Липса на направления спира профилактиката на онкоболните
71957
Липса на направления спира профилактиката на онкоболните
  • Липса на направления спира профилактиката на онкоболните

Онкопрофилактиката тотално липсва. Това се дължи на големия дефицит на направления за медико-диагностични дейности. Това заяви в ефира на Дарик, управителят на Онкодиспансера в Пловдив, д-р Калин Калинов.

По думите му, отпуснатите от Здравната каса направления за онкопрофилактика в града свършват на 20-тия работен ден, които по план са предвидени за три месеца. Поради този дефицит лекарите или отказват да извършат прегледите или пациентите сами трябва да го заплатят.

Най-често направления липсват за мамография и цитонамазка, отбелязва д-р Калинов. Момографията е основно средство за профилактика на рака на млечната жлеза, от който са регистрирани най-много новозаболели за 2013-та година в Онкодиспансера в Пловдив  (572 нови случая). Направления липсват и за цитонамазка, която пък е метод за профилактика за рака на шийката на матката.

По повод проверките на НЗОК и констатирането на нарушения от страна на Онкодиспансера, д-р Калинов е категоричен:

„От цитираните 28 нарешуния, не сме злоупотребили с касата,  не сме я ощетили и с 1 лв. Тези констатирани случаи са на болни, лекувани през 4-те празни дни, които просто не сме изписали документално на деня, а е изчакан първият работен ден за това.

Вместо Касата да извършва подобни проверки с назидателен характер, е необходимо да обърне вниманието си към профилактиката и превенцията на онкозаболяванията, каза още д-р Калинов.