ЦИК отряза Алекс Алексиев от евроизборите
ЦИК отряза Алекс Алексиев от евроизборите / снимка: БГНЕС, архив

Централната избирателна комисия обяви за недействителна регистрацията на независимия кандидат за евродепутат Алекс Алексиев за изборите на 25 май, съобщава „Труд".

Тази вечер ЦИК публикува решението си защо Алексиев не може да участва като кандидат във вота. Според комисията Алексиев не отговаря на изискването да е живял последните 6 месеца в България или в друга европейска страна.

Ето и пълния текст на решението:

РЕШЕНИЕ
№ 231-ЕП
София, 23.04.2014

ОТНОСНО: обявяване за недействителна на регистрацията на независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България, издигнат от Инициативен комитет, за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.

Централната избирателна комисия със свое Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. е регистрирала Александър Райков Алексиев като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България въз основа на извършена проверка на подписката за издигане на независимия кандидат (писмо с вх. № ЕП-04-03-61 от 22.04.2014 г. от ГД „ГРАО" в МРР) и приложените към предложението документи.
С вх. № ЕП-04-03-75 от 23.04.2014 г. в ЦИК е постъпило писмо от ГД „ГРАО" за извършена проверка в изпълнение на Решение № 133-ЕП от 9 април 2014 г. на ЦИК на независимия кандидат Александър Райков Алексиев. В резултат на проверката е установено, че кандидатът има постоянен адрес в гр. София, район „Лозенец", ул. „Лозенец" № 3, и настоящ адрес - САЩ (от 2006 г.), вписан в регистъра на неселението, воден от район „Лозенец", Столична община.
От писмото се установява, че кандидатът Александър Райков Алексиев не отговаря на изискванията на чл. 351, ал. 1 във връзка с § 1, т. 3, буква „а" от ДР на ИК, тъй като настоящият му адрес е извън територията на Република България или друга държава - членка на Европейския съюз.
С оглед на изложеното се установява, че кандидатът не отговаря на изискванията на чл. 351, ал. 1 от ИК, тъй като постоянният и настоящият му адрес не са на територията на Република България, поради което не може да се приеме, че през последните шест месеца е живял в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, каквато е изричната разпоредба на чл. 351, ал. 1 във връзка с § 1, т. 3, буква „а" от ДР на ИК. Централната избирателна комисия следва да обяви за недействителна регистрацията на Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК.
На основание чл. 57, ал. 1, т. 12 и чл. 366, ал. 1 във връзка с чл. 365, ал. 1, т. 4 и във връзка с чл. 351, ал. 1от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА регистрацията на независимия кандидат Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК.
Решението да се обяви незабавно и да се уведомят независимият кандидат и издигналият го инициативен комитет.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова