Лавров: Русия няма моралното право да оказва натиск над Югоизточна Украйна
Лавров: Русия няма моралното право да оказва натиск над Югоизточна Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Русия няма моралното право да оказва натиск над Югоизточна Украйна и да подтиква към противопоставяне на гражданите срещу армията, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Русия няма моралното право да оказва натиск на източните и южните части на Украйна, да ги заставя да правят каквото и да е в едностранен ред, пред армията, която идва срещу тях, против „Десен сектор", който отдавна трябваше да бъде разоръжен и пред лицето на политическите затворници, които продължават да бъдат арестувани", заяви Лавров пред руски телевизионен канал.

По неговите думи новите власти в Украйна не съблюдават споразуменията по мирно разрешаване на кризата.

„Всичко, което искаше опозицията според споразумението от 21 февруари Янукович го направи. Всичко, което се препоръчваше да направи опозицията- те не го направиха. Женевската среща бе свикана, за това, да се върнем към този процес, включително необходимостта да се започне конституционна реформа с пълното включване на всички региони. Но споразумението не бе подкрепено от тези, които трябваше да направят първите крачки", отбеляза Лавров.

Междувременно министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щанмайер предупреди, че кризата в Украйна „става все по-тежка и по-тежка за разрешаване", а най-сериозната конфронтация между Русия и Запада от времето на Студената война насам не показва признаци на отслабване, предаде AFP, цитирана от „Фокус".

„Всеки изминал ден прави разрешаването на ситуацията по-трудно и по-трудно за постигане. Москва и Киев трябва да използват възможността, която предостави постигнатото миналата седмица в Женева споразумение, за да намалее зарядът на кризата", заяви Франк-Валтер Щанмайер по време на посещение в Молдова.