Москва: Киев да изтегли армията от протестиращите региони
Москва: Киев да изтегли армията от протестиращите региони / снимка: БГНЕС

Русия настоява за незабавна деескалация на обстановката в Югоизточна Украйна и изтеглянето от там на подразделенията на украинската армия.

В Москва са "крайно учудени от изопаченото тълкуване" на споразумението от Женева, извършено от властите в Киев и американските партньори", гласи становище на руското Външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

"В документа има положение, че всички незаконно въоръжени формирования трябва да бъдат разоръжени. Но...в Киев и Вашингтон, а също в редица европейски столици продължават да твърдят за необходимостта "да бъде предадено оръжието" само от страната на украинските граждани, които защитават правата си в Югоизточна Украйна. При това се затварят очите за продължаващите провокационни действия на лица от дяснорадикалните сили, по-специално на т.нар. "Десен сектор" в Киев и в различни градове на Югоизточна Украйна, които доведоха до човешки жертви в нощта на 20 април", твърди министерството.

Руската страна "продължава да вярва в сериозността на нашите западни партньори, когато те твърдят, че се стремят да съдействат за мирното разрешаване на политическата криза в Украйна. Но фактите, уви, говорят за обратното", се каза още в становището на ведомството.