Таня Христова: Отказвам  габровци да носим отговорност за чиновническа неграмотност
Таня Христова: Отказвам габровци да носим отговорност за чиновническа неграмотност / netinfo
Таня Христова: Отказвам габровци да носим отговорност за чиновническа неграмотност
71948
Таня Христова: Отказвам габровци да носим отговорност за чиновническа неграмотност
  • Таня Христова: Отказвам габровци да носим отговорност за чиновническа неграмотност

Санкции за над 10 млн. лв. иска да наложи еко-министерството на проекти по Оперативна програма "Околна среда", изпълнявани от Община Габрово. Ударът е върху двете големи инвестиции - водния цикъл и регионалното депо за битови отпадъци.

Управляващият орган на Оперативната програма заявява в няколко кратки писма, че няма да признае 6,2 млн. лв. от проекта "Воден цикъл" и 4 млн. лв. от парите за депото.

Дали управляващият орган на Оперативната програма не е загубил документи от архива си?

На този въпрос не успяват да си отговарят представители на потърпевшите десетки общини, които както Габрово, са заплашени от санкции за проекти, изпълнявани от 2010 г. насам.

Наскоро от страна на Управляващия орган на програмата започнали да изискват от екипа на водния цикъл в Габрово копия от документи, които трябва да са налични в архива в София. По-късно дошло и писмото за обявените санкции. Прави впечатление, че Управляващия орган твърди, че са налице различни нарушения в процедурите по обществените поръчки, но самия той е одобрил плащания по тях. Мотивите за санкциите са доста неясни, а проектът за депото се наказва с член от законодателството, приет месеци след като самата процедура е проведена.

"Отварям документацията на проектите за проверки от всякакъв вид, в това число и на ОЛАФ", обяви на пресконференция днес кметът Таня Христова. Според нея има връзка със санкциите, които Европейската комисия би могла да наложи на Оперативна програма "Околна среда" и действията на държавните органи. Още през ноември миналата година ЕК спира плащанията по тази програма, но министерството нито веднъж не е потърсило общините за съдействие и помощ при защитата на българския интерес.

Пред медиите Таня Христова заяви, че няколко десетки общини са наказани, за да може държавата да скрие слабостите си и своята невъзможност да осигури на населението инвестиции в сферата на околната среда (изявлението на Таня Христова пред медиите може да чуете от прикачения аудио-файл към тази публикация).

"Без прецедент и в противоречие с всички законови процедури десетки общини бяхме уведомени за налагане на финансови корекции на договори, получавайки лаконични писма с категорично несъстоятелни твърдения за допуснати нарушения. Такива не съществуват. Като кмет не приемам подхода, по който на община Габрово се налагат финансови корекции по шест от сключените договори в рамките на двата проекта. Отказвам жителите на Габрово да носим отговорност за чиновническа неграмотност, некомпетентност и за съжаление, непознаване на процедурите. Включително неуважение към българските институции. Тук визирам Агенция за обществени поръчки, Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Нито едно от твърденията за установено нарушение в община Габрово не отговаря на обективната действителност", каза Таня Христова.

По думите на кмета такава е ситуацията и с останалите потърпевши общини.

"Разполагаме с доказателства за законосъобразността на всяко едно от действията ни. Както за тези два проекта, така и за всички, които се реализират в Габрово. Готова съм да предоставя пълен достъп до всички проектни досиета на всички национални и европейски органи", категорична е Христова.

Управляващият орган да направи нова качествена проверка на проектите, призова Таня Христова и допълни, че досега не е получавала по-некомпетентни писма, свързани с европейско финансиране. Такава проверка би защитила както Оперативната програма, така и бенефициентите й - българските общини.

"Вярвам, че все пак в държавата е останал здрав разум. Има няколко критични седмици до края на месец май, когато ЕК ще предостави на България решението си дали ще възстанови или ще спре плащанията по Оперативна програма Околна среда".

Двата проекта, за водния цикъл и регионалното депо за битови отпадъци, продължават да се осъществяват, но ако нещата не се решат има риск за тях, стана ясно от думите на кмета на Габрово.