Дупнишки тинейджъри за книгата и творчеството си
Дупнишки тинейджъри за книгата и творчеството си / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Нетрадиционен урок по литература проведоха ученици от гимназия „Христо Ботев" в Дупница. В деня на книгата и авторското право, младежите, освен че рецитираха творби на свои любими автори, представиха и авторски произведения. Идеята за урока е на преподавателя по български език и литература Мая Бучова.
„Това не беше класически урок по литература, но и не трябва да е класически, защото съм убедена, че всеки човек, който обича литературата и без да бъде учител е наясно, че тя е нещо голямо и там се иска само подход", сподели Бучова.

Дупнишки тинейджъри за книгата и творчеството си
netinfo

Днешните тийнейджъри четат и то не само задължителната литература. Нещо повече, те самите са поети. Доказаха го учениците от гимназия „Христо Ботев". Кристина Здравкова и Яна Асенова пишат стихове за любовта, за приятелството и предателството. Някои от текстовете са преживени емоции, други- плод на творческата мисъл. „Четенето ни помага да си вземем поука, пренася ни в една фантастична реалност, може да сме каквито си поискаме", казаха двете млади авторки.
10- класничката Цветелина Спасова пък освен, че пише сама текстовете на песните си, прави и музиката. Чрез тях иска да покаже себе си.
Днешната инициатива премина под мотото „Книгата гори, но не изгаря!".