Общинската капиталова програма изпълнена на 79 на сто
Общинската капиталова програма изпълнена на 79 на сто / Дарик Варна, архив

Общата капиталова програма на Варна за 2013 година е изпълнена на близо 79 %. При актуализиран план от 39,6 милиона лева, отчетът за изпълнението е 31,1 милиона. Данните бяха обявени от шефа на общинската дирекция „Финанси и бюджет" Стефка Господинова на съвместно заседание на комисиите „Собственост и стопанство" и „Архитектура,строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места".

Процентът на изпълнение не е 100, тъй като част от обектите са преходни и като план средствата за тях се отразяват, но като отчет няма как да бъдат отразени, обясни Господинова. Като пример тя даде 4-те милиона лева целева субсидия от държавния бюджет за изграждане на детски градини и отпуснатите държавни пари за ремонта на Двореца на културата и спорта. Средствата обаче са налични по банкова сметка и присъстват като преходни остатъци в бюджета за тази година, уточни общинският финансист.

Сред неизпълнените инфраструктурни обекти са водопроводните отклонения в „Аспарухово" и благоустрояването на ул.„Безименна", които тази година обаче ще бъдат реализирани, отбеляза шефът на финансовата дирекция.

Отчетът на изпълнението на бюджета бе прието без дебати от общинските съветници от двте комисии.