Трета седмица „Капитан Америка“ е № 1 в САЩ и Канада
Трета седмица „Капитан Америка“ е № 1 в САЩ и Канада / Форум Филм България

Завръщането на първия отмъстител" (Captain America: The Winter Soldier) оглави северноамериканския боксофис за трета поредна седмица, след като спечели 25,6 млн. долара през уикенда и общо 200,5 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. Сюжетът на лентата на Marvel проследява живота на Стив Роджърс, известен още като Капитан Америка, който се опитва да се приспособи към съвременния свят. След атаката срещу негов колега в ЩИТ той се обединява с Черната вдовица, за да спаси света от нова заплаха - агент на СССР с кодовото име Зимния войник (Winter Soldier). Епичната лента е с участието на Крис Еванс, Скарлет Йохансон, Самюел Л. Джаксън, Робърт Редфорд, Себастиан Стан, Антъни Маки, Коби Слълдърс, Емили ВанКамп, Хейли Атуел.

СНИМКИ: Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител в Холивуд

На второ място дебютира „Раят съществува" (Heaven Is for Real) с 22,5 млн. долара приходи от уикенда. Лентата, вдъхновена от истински случай, разказва историята на баща и неговия син, който твърди, че по време на тежка операция за спасяването на живота му е посетил Рая. Таткото, в чиято роля влиза носителят на Оскар Грег Киниър, се опитва да убеди света в твърденията на невръстния си син, който разкрива детайли за събития, които са се случили преди неговото раждане.

На трето място остана анимацията „Рио 2" (Rio 2) с 22,2 млн. долара приходи от уикенда и общо 75 милиона за две седмици на екран в Северна Америка. В новия филм Блу и Джуъл отиват в джунглата на Амазонка, където се установяват с трите си деца. Блу отново кръстосва клюн с отмъстителния и подъл Найджъл и се изправя срещу най-страховития си противник на всички времена - своя тъст. „Рио 2" е със звездните гласове на Джеси Айзенбърг, Ан Хатауей, Джейми Фокс, Анди Гарсия, Криситн Ченуът, Лесли Ман, Бруно Марс, Трейси Морган.

На четвърто място в северноамериканския боксофис дебютира екшън фантастиката „Превъзходство" (Transcendence). Лентата със звездното участие на Джони Деп, Кейт Мара, Ребека Хол, Морган Фрийман спечели 10,9 млн. долара през първия си уикенд на екран. В „Превъзходство" Джони Деп изпълнява ролята на Уил - пионер в компютърните технологии, който иска да слее съзнанието си с наскоро създаден суперкомпютър. Той иска да бъде създаден невиждан досега общ интелект в един компютър, който да промени завинаги бъдещето на човечеството.

В средата на боксофиса дебютира комедията A Haunted House 2 с 8,8 млн. долара приходи от първия си уикенд на екран. Хорър комедията с участието на Марлон Уейънс, Джейми Пресли, Есънс Аткинс, Габриел Иглесиас, Миси Пайл, Ашли Рикардс.

На шесто място остана „Ден на подбора" (Draft Day) с 5,7 млн. долара приходи от уикенда и общо 19,4 милиона за две седмици прожекции в Северна Америка. Спортната драма разказва историята на мениджъра на футболен отбор, който трябва да избере нов играч за една от най-важните позиции в отбора си. В хода на работата си той е принуден да вземе решение, което размива границата между професионалния и личния му живот. „Ден на подбора" е с участието на Кевин Костнър, Дженифър Гарнър, Тери Круз, Уейд Уилямс.

На седмо място намираме „Дивергенти" (Divergent) със 5,6 млн. долара приходи от уикенда и общо 133,8 милиона за пет седмици на екран. Екшън приключението по поредицата бестселъри на Вероника Рот разказва историята на свят, в който хората са разделени на различни фракции въз основа на човешките добродетели. В този свят обаче съществуват и Дивергенти, които са различни и никога не могат да станат част от определена група. Лентата е с участието на Шейлийн Удли, Тио Джеймс, Кейт Уинслет, Маги Кю, Ашли Джъд, Зоуи Кравиц.

СНИМКИ: Дивергенти в Лос Анджелис

Осми тази седмица е „Огледалото" (Oculus) с 5,2 млн. долара приходи от уикенда и общо 21,1 милиона след две седмици на екран в САЩ и Канада. В центъра на историята на хоръра е антично огледало, което според главната героиня Кайли е обладано от свръхестествени сили. Хорър лентата е с участието на Кейти Сакоф, Карен Джилиан, Брентън Туейтс, Кейти Сейгъл.

На девето място остана противоречивият „Ной" (Noah) на режисьора Дарън Аронофски със 5 млн. долара приходи от уикенда и общо 93,3 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. "Ной" е по библейската легенда за Ноевия ковчег. Главната роля се изпълнява от носителя на Оскар Ръсел Кроу. Във филма участват още Дженифър Конъли, Ема Уотсън и Антъни Хопкинс.

На десето място дебютира документалният филм „Мечки" (Bears). Лентата, която проследява живота на семейство мечки в Аляска, е спечелила 4,8 млн. долара през дебютния си уикенд на екран.