КНСБ: Заплатите могат да скочат с до 20% още сега
КНСБ: Заплатите могат да скочат с до 20% още сега / netinfo

Има възможност за увеличение на работните заплати у нас с между 5 и 20%, като това важи особено много за тежката индустрия. Това заяви на пресконференция в Шумен президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Имаме достатъчно аргументи, че към момента нашата икономика произвежда повече, отколкото плаща на работниците си, т.е отколкото би трябвало да получават те", обясни той.

Именно по темата за заплащането на труда у нас КНСБ ще организира национална тристранна конференция на 28 април в София. Участие в нея вече са потвърдили министър-председателят и някои ключови министри, като поканени са и всички организации на работодателите.

Предложенията на синдиката, които ще бъдат изложени, са свързани с дефинирането на по-ясен механизъм за определяне на размера на работните заплати. „В момента това не фигурира в закона", обясни Пламен Димитров и допълни: „Искаме промени в процесите и механизмите на колективно трудово договаряне, с които да се изясни как се формира системата на заплащане, както и как се оценява самият работник. Пред мен стоят 30 страници конкретни предложения за промени в Кодекса на труда".

Той беше категоричен, че ще поискат да чуят властта на най-високо ниво, законодателя и работодателите за това дали има начин заплащането на труда в България да бъде регламентирано и много по-справедливо. „Искаме законови промени, които да възстановят нарушения баланс", заяви Пламен Димитров.