Лавров: Ако Русия бъде нападната, със сигурност ще отвърне
Лавров: Ако Русия бъде нападната, със сигурност ще отвърне / БГНЕС

Ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 година, когато тя изпрати танкове в кавказката страна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Ако бъдем нападнати, със сигурност ще отвърнем", заявява той в интервю за руската англоезична телевизия Russia Today, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Ако нашите интереси, нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат директно атакувани, както например бяха в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отвърнем, в съответствие с международното право", каза Лавров.

Руският първи дипломат посочи още, че "шоуто" в Украйна се ръководи от САЩ, допълва БГНЕС.

"По време на визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Киев беше съобщено, че се подновява антитерористичната операция. Показателно е, че киевските власти обявиха това точно по време на визитата. А началото на тази операция съвпадна с посещението в Украйна на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова аз нямам причина да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу", подчерта Лавров.

В същото време той заяви, че Русия ще пресича всякакви опити за разпалване на гражданска война в Украйна. "Онези, които съзнателно водят страната към разпалване на гражданска война и очевидно се надяват да предизвикат голям, сериозен, кръвопролитен конфликт, се занимават с престъпна политика и ние не само осъждаме тази политика, но и ще я пресечем", посочи Сергей Лавров.