Стартира втори етап на проекта за водния цикъл на Шумен
Стартира втори етап на проекта за водния цикъл на Шумен / Дарик-Шумен

Официално бе даден старт на строителството на помпената станция за отпадни води на кв. „Дивдядово". Обектът е част от проекта „Интегриран воден цикъл за град Шумен - II етап", чиято стойност е над 75 милиона лева. Реално с тази дейност се дава ход и на мащабния проект, който община Шумен реализира.

На официалната церемония по първата копка на съоръжението, което се намира в близост до квартала, присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, заместник-областният управител Даниела Миронова, народният представител Бюнемин Хасан и директорът на дирекция "Кохезионна политика за околната среда" в министерството Спиридон Александров.

Официално бе обявено, че на церемонията трябва да присъстват и екоминистърът Искра Михайлова и заместникът й Дин Онбаши, но изненадващо те са отменили визитата си в Шумен.

„Изграждането на помпената станция за отвеждане на отпадъчни води на кв. „Дивдядово" до Градската пречиствателна станция за отпадни води е много важна част от проекта. Канализационната мрежа в кв.Дивдядово се изгражда етапно в периода 1970-2005г. По-голямата част от мрежата се изгради и влезе в експлоатация през 2005г. От тогава отпадъчните води на квартала се заустват в язовир Соари, в близост до квартала. Отвеждането им до Градската пречиствателна станция бе невъзможно без помпена станция поради насечения терен и високия хребет, разделящ Дивдядово от град Шумен. С изграждането на помпената станция за отпадъчни води ще се опазят екологично чисти водите на язовир Соари, който е изграден за напояване, риборазвъждане и риболов. Днес, с първата копка от строителството на Помпената станция за отпадъчни води на кв. Дивдядово, поставяме началото на Втори етап от проекта „Интегриран воден цикъл за град Шумен"", заяви в словото си шуменският градоначалник.

Проектът, станал популярен и като ИСПА 2, включва освен изграждането на пречиствателната станция и подмяна на част от ВиК мрежата на Шумен.

Крайният срок за финализиране на дейностите по проекта приключва в средата на месец юни 2015 г.