Хора с ревматологични заболявания настояват Касата да покрие изцяло лечението им
Хора с ревматологични заболявания настояват Касата да покрие изцяло лечението им / снимка: sxc.hu
Хора с ревматологични заболявания настояват Касата да покрие изцяло лечението им
71936
Хора с ревматологични заболявания настояват Касата да покрие изцяло лечението им
  • Хора с ревматологични заболявания настояват Касата да покрие изцяло лечението им

Пациентите с ревматологични заболявания да бъдат диспансеризирани от личните си лекари, а не, както досега - от ревматолозите, които и без това са малко. Това поискаха пациентски организации в свой манифест, изпратен до Националната здравноосигурителна каса. В него хората с ревматологични заболявания настояват Здравната каса да покрие изцяло тяхното лечение. Към момента навсякъде в Европа лечението се поемало напълно, а само у нас било заплатено на 75%. Това означава, че болните у нас се налага да доплащат по около 600 лв. месечно.

Около 100 000 души у нас страдат от ревматологични заболявания. Идеята общопрактикуващите лекари да извършват тяхната диспансеризация е продиктувана от факта, че има области в страната, в които няма нито един ревматолог.

Ревматолозите са изключително малко на брой и много натоварени. Има области в страната, в които няма нито един ревматолог, например Силистра и Кърджали, заяви Боряна Ботева, заместник-председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

„85 са общо ревматолозите, те са концентрирани предимно в София. Да не говорим за детските ревматолози. Аз знам, че това е нож с две остриета, защото общопрактикуващите лекари ще трябва да преминат някакъв вид обучение, но ние сме готови да съдействаме и в тази посока", допълни още Ботева.

В манифеста си пациентите настояват най-новата биологична терапия да бъде безплатна за тях, а не покрита на 75%.

„Около 2500 лева на месец струва лечението с тези медикаменти. За пациента остава да плаща 600 лева, което е сума, непосилна за много голяма част от хората. Аз лично съм диагностицирана от 2008 г. и ако не бях започнала биологичната терапия, днес нямаше да съм тук", каза още Боряна Ботева.

Пациентите добавят, че трябва да се усъвършенства и достъпа до подобно биологично лечение. Към момента Експертните лекарски комисии, които предписват биологичната терапия, в цяла България са едва три - в София, в Пловдив и във Варна.