Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново
Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново / DarikNews.bg
Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново
71935
Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново
  • Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново

Известният български писател Георги Господинов представи във Велико Търново последния си роман “Физика на тъгата” и още няколко свои книги. Той се срещна с читателите си снощи в Регионалната библиотека “П. Р. Славейков”. Почитателите на Господинов препълниха читалнята на културната институция и близо два часа слушаха писателя, който им чете откъси от новите си книги, а след това отговаря на въпроси и раздаде автографи.

“Не съм идвал във Велико Търново повече от 12 години, но през 90-те години често посещавах вашия град”, сподели Господинов. В началото на срещата той прочете няколко стиха от първата си стихосбирка “Лапидариум”, писана именно през 90-те години, а след това акцентира на последния си роман. “Пишейки “Физика на тъгата” ми се искаше да разкажа това, което е в паметта на моето поколение, а именно родените през 60-те и началото на 70-те години”, обясни Господинов, но уточни, че книгата е намерила повече читатели сред по-младите хора.

Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново
netinfo

Романът вече е представен и в доста европейски градове. В Италия “Физика на тъгата” получава добри отзиви и от критиката, и от читателите. Там романът е включен във финалната петица на европейските автори, борещи се за голямата италианска награда “Стрега”. Италианските литературни сайтове избраха романа на Господинов за една от трите най-важни книги, излезли през годината на полуострова. “Физика на тъгата” е издадена и в Германия, където влиятелни немските вестници я определят като образец за голяма европейска литература, лабиринт, от който не искаш да излезеш. Австрийското радио и телевизия пък избраха романа сред 10-те най-добри книги за март 2014 г.

Чуйте Георги Господинов в звуковия файл.

Георги Господинов препълни библиотеката във В. Търново
netinfo

Георги Господинов беше силно впечатлен от броя на хората, напълнили залата на библиотеката, и няколко пъти дори ги снима с фотоапарата си. В следващите дни авторът на едни от най-четените български книги ще се срещне със свои почитатели в още няколко български града.