Лайънс клуб - Добрич ще помага на диабетно болни деца
Лайънс клуб - Добрич ще помага на диабетно болни деца / Дарик Добрич

Лайънс клуб–Добрич започва проект за превенция на зрителни усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет, съобщи президентът на клуба Костадин Батанов.
Той ще се реализира в Добричка и Варненска област и ще обхване 55 деца, от които 25 са от Добричка област.

Проектът е с продължителност две години и предвижда купуване на глюкомери и арпаратура за снемане на получените данни. Става въпрос за пластмасови чипове със сензор, които предават данни за стойностите на кръвната захар през 5 минути, обясни Батанов. Впоследствие получените данни се обработват в компютър и лекарят може да реши какво лечение да проведе въз основа на тази по-богата информация.

Ще бъдат купени общо 440 чипа - 200 за Добричка област и 240 за Варненска, както и пет апарата - два за Добрич и три за Варна.

Един чип може да се ползва в продължение на 6 дни и струва 105 лева, а цената на един апарат е около 2700 лева. Целият проект е на стойност 68000 долара, от които 20 000 ще осигури добричкия клуб, а останалите 48000 Фондацията на Лайънс интернешънъл. В следващите две години благотворителната дейността на добричкия клуб ще бъде свързана изцяло с този проект, посочи Костадин Батанов като отбеляза, че в момента в страната има 2500 деца болни от диабет и само 70 ползват такава апаратура.