София и Стара Загора сред финалистите в конкурса „Предизвикателство за кметове“
София и Стара Загора сред финалистите в конкурса „Предизвикателство за кметове“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
София и Стара Загора сред финалистите в конкурса „Предизвикателство за кметове“
71934
София и Стара Загора сред финалистите в конкурса „Предизвикателство за кметове“
  • София и Стара Загора сред финалистите в конкурса „Предизвикателство за кметове“

София и Стара Загора са сред финалистите в международния конкурс „Предизвикателство за кметове" на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Избрани са общо 21 града финалисти сред 155 участници.

Сред останалите градове са Барселона, Амстердам, Атина, Варшава, Хага и други.

Победителят ще получи 5 милиона евро, за да реализира идеята си, а още 4 града ще вземат по 1 милион евро.

Идеята, с която София участва, е пътуваща работилница, която освежава и разкрасява занемарени градски пространства. Тя бе избрана след предварителен конкурс, който бе спечелен от уличните артисти „Destructive Creation".

Предложението на Стара Загора е класирано в раздел икономическо развитие, в който ще се конкурира с градовете Кардиф и Флоренция. Основната идея е да бъде преобърнат процеса на „изтичането на мозъци" от най-добрия потенциал на града-младите хора, обясни кметът Живко Тодоров. „Целта ни е да направим така че колкото се може повече млади хора да се завърнат в родния си град и точно тук да виждат своята перспектива за развитие като превърнат обещаващите си идеи в местни високотехнологични предприятия".

През юни в Берлин финалистите ще доразвият своите идеи, преди да бъдат селектирани победителите. Петима ще бъдат отличените, като голямата награда е от 5 млн. евро, а четири града ще вземат по 1 млн. евро.

Победителите ще стана ясни през есента на тази година.