Корекциите по ОП Околна среда може да стигнат 180 млн. лв.
Корекциите по ОП Околна среда може да стигнат 180 млн. лв. / снимка: БГНЕС
Корекциите по ОП "Околна среда" може да стигнат 180 млн. лв.
71933
Корекциите по ОП "Околна среда" може да стигнат 180 млн. лв.
  • Корекциите по ОП "Околна среда" може да стигнат 180 млн. лв.

Дискриминационни условия за участие в обществената поръчка и съкращаване на сроковете за подбор на кандидатите са сред нарушенията, заради които страната ни е застрашена от финансова корекция по оперативната програма „Околна среда". Това стана ясно след днешното заседание на правителството.

Ресорният министър Искра Михайлова даде примери с конкретни нарушения, допускани от общините при провеждане на обществени поръчки по програмата през периода 2010-2013 година. Според нея очакваният максимален размер на финансова корекция, който може да ни наложи Европейската комисия, е 180 милиона лева.

В рамките на проверката, извършена от управляващия орган на програмата, са прегледани проведените обществени поръчки на 40 общини с кметове от ГЕРБ, на 6 общини с кметове от БСП, на 8 общини с кметове от ДПС. Към момента се правят одити по документите на всички оперативни програми, съобщи вицепремиерът по управление на европейските фондове Зинаида Златанова.

Министър Михайлова даде пример с изискване в подбора на участниците в обществена поръчка, според което през последните три години фирмата трябва да е изготвила поне един инвестиционен проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води с капацитет за 10 000 жители. "Говорим за време, когато въобще не са строени пречиствателни станции за отпадни води. Всъщност говорим за една фирма, която е построила на едно място или е работила, и само тя има право да кандидатства", обясни екоминистърът.

Михайлова отказа да посочи конкретни общини с установени нарушения, но подчерта, че при доказана злоупотреба ще бъдат подадени сигнали до прокуратурата. По думите й има установени нередности и в някои от звената на министерството, каквато е Националната служба за защита на природата. Министър Михайлова увери, че финансовите корекции не спират изпълнението на договорите.

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че завареното от сегашното правителство по различните оперативни програми, е тежко замитане на проблемите под килима. "Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че няма да я плати правителството, а ще я платят всички българи", каза вицепремиерът.

Златанова обяви, че предстои одит на изпълнението на оперативните програми.