Статистиката отчете лек ръст в цените на жилищата
Статистиката отчете лек ръст в цените на жилищата / снимка: БГНЕС
Статистиката отчете лек ръст в цените на жилищата в началото на годината
71931
Статистиката отчете лек ръст в цените на жилищата в началото на годината
  • Статистиката отчете лек ръст в цените на жилищата в началото на годината

Пазарните цени на жилищата са се повишили с 0,2 на сто през първите три месеца на 2014-а в сравнение с периода октомври-декември на миналата година, отчитат от националната статистика.Данните се различават от анализите на експертите в бранша, които отчитат поскъпване с 1-2%, както и активизиране на пазара. Според статистиката, спрямо първите три месеца на миналата година няма регистрирана промяна на цените.

За първи път статистиката регистрира минимално увеличение на пазарните цени на жилищата след драстичните спадове заради кризата. Според таблицата, изготвена от статистическия институт, цените на жилищата в момента са приблизително на нивото от първото и второто тримесечие на 2013 г. След това през миналата година има минимални спадове, до първото тримесечие на 2014 г., когато е регистриран лек ръст - от 0,2 на сто. Сред областните градове повишението на цените е най-значително в Стара Загора. Както вчера Дарик съобщи, местните брокери очакват особено при новите жилища да има сериозно поскъпване, въпреки че определят пазара като „стабилен", а не като „растящ".

Според статистиката - в Стара Загора, Велико Търново и Ловеч ръстът на цените е малко над един процент, а във Враца - точно едно на сто. В останалите областни градове и област София е регистрирано намаление.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през първото тримесечие на 2014 г. е 866.44 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в следните областни градове: София - 1463.17 лв./кв. м, следвана от Варна - 1370.00 лв./кв. м, и Бургас - 1110.33 лв./кв. метър.