Мощен протест обхвана част от Рио де Жанейро
Мощен протест обхвана част от Рио де Жанейро / снимка: БГНЕС, архив

Барикади от запалени гуми, стрелба и погроми: бунтове избухнаха във вторник вечерта във фавела до туристическия район Копакабана. Двата големи булеварда бяха затворени за движение съобщи АФП.

Танцьор от фавела бе убит от силите на реда, след като бил объркан с наркодилър, според полицията, цитирана от бразилските медии.

Бразилските фавели са бедняшките гета и квартали в големите градове и в много случаи в тях има гнезда на престъпността. Въпреки че в последните години бе сторено немалко за подобряване на тамошните условия на живот, във фавелите бяха вкарани и армейски части за осигуряване на реда.

Първите фавели възникват още преди повече от сто години по време на модернизацията на централните градски части, чиито бедни цветнокожи жители се оказват принудени да се изнесат към периферията, отбелязва БГНЕС.

Покрай неконтролируемия приток на хора, отношенията на собственост в повечето фавели са пределно хаотични. Проблемът се изостря, когато през 70-те години на миналия век безброй хора от провинцията се насочват към градовете - с драматични демографски последствия: в момента по данни на бразилската статистическа служба шест процента от населението, или към 11,5 милиона души живеят във фавели. Техният общ брой е 6329.

Но никъде другаде във фавелите не живеят толкова много хора, колкото в Рио де Жанейро - почти милион и половина, което представлява една четвърт от общия брой на жителите.