Продават космически вещи на Алън Бийн на търг
Продават космически вещи на Алън Бийн на търг / снимка: Guliver/Getty Images

Аукционната къща „Херитидж” предлага на търг, организиран в Далас, щата Тексас на 14 май, ножици, химикалка и колан на бившия американски астронавт Алън Бийн. Тези предмети членът на екипажа на „Аполо -12” е носил със себе си, когато през ноември 1969 г. стъпи на Луната.

Най-ценният от трите космически предмета, според експертите на аукционната къща, е сребристо-белият колан с метален карабинер и със следи от лунен прах по него. Прогнозната му цена е 75 000 долара. На него Алън Бийн е написал, че коланът, на който са били прикрепени животоподдържащите системи, е бил на лявото му рамо по време на двете му излизания на лунната повърхност през ноември 1969 г.

Прогнозна цена на „космическите ножици” от неръждаема стомана, които изглеждат по-скоро като клещи или щипки, е 50 000 долара. Инструментът е в добро състояние и режещите му части са със запазена острота. Самият Бийн в придружителното писмо посочва, че и двата пъти е носил със себе си ножиците на повърхността на Луната. Те постоянно се използват по време на полета за отварянето на различни опаковки, включително на храна. Всеки астронавт е разполагал с такива ножици, допълва БГНЕС.

Над 15 000 долара се очаква да бъдат платени за сребърната химикалка модел AG-7, изработена от компанията Fisher Spacepen. На нея личи серийният номер: S/N1058. Тя още пише добре.

Астронавтът Алън Бийн, който сега е на 82 години, е служил като военен пилот. Той е четвъртият човек, стъпил на Луната.