Вирус убиец идва към България, опасният БИРС вече е засечен в Гърция
Вирус убиец идва към България, опасният БИРС вече е засечен в Гърция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Смъртоносен вирус е на прага на България. Това е Близкоизточния респираторен синдром (БИРС), който вече е засечен в Гърция, съобщава в. „Телеграф”. Той е особено опасен, защото се развива бързо, протича с тежка пневмония, остра дихателна недостатъчност и често води до смърт.

Властите в Гърция са нащрек след откриване на първия лабораторно потвърден случай на болестта. Заболелият е 69-годишен грък, завърнал се наскоро от Саудитска Арабия. Той е хоспитализиран, в критично състояние е. Властите издирват хората, които са имали контакт със заразения. Съпругата му е под карантина.

Същата мярка е предприета и спрямо най-близко стоящите спътниците на мъжа по време на полета Джеда-Атина. Открит е и таксиметровия шофьор, който е откарал болния. Той е бил подложен на подробен преглед, като не е имал никакви симптоми на заболяването, уточнява „Грийк Рипортър”.

Медиците съветват задължително хората, които са пътували до Близкия изток, ако след това развият пневмония, веднага да потърсят лекар. Не трябва да се пренебрегва риска дори ако някой в самолета е кашлял до тях. Сред симптомите са тежко и учестено дишане, промяна на цвета на кожата в сивкав, което е признак за цианоза или недобро усвояване на кислород.

Министърът на здравеопазването на Саудитска Арабия Абдула ар Рубая беше освободен от длъжност заради разпространението на заразата. В страната са регистрирани 244 случая. Болестта е отнела живота на 76 души, но министерството смята, че все още не става въпрос за епидемия.