Св. Синод отхвърли предложение за „Александър Невски”
Св. Синод отхвърли предложение за „Александър Невски” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нов вариант за придобиване на Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” предложила държавата на Светия синод.

От години храмът на практика е ничий, без акт за собственост, припомня в. „Преса”. Наскоро юристите на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет дали идеята да бъде направена обстоятелствена проверка със свидетели при нотариус. При подобен казус правителството само трябва да декларира, че имотът не е актуван като държавна собственост.

Необходимо е и общината да заяви, че храмът не е неин. Така църквата ще трябва да плати само нотариални такси, които по груби сметки са 15 000 лв. Висшият клир обаче се опъва. Ловчанският митрополит Гавриил обясни за изданието, че предложението е неизгодно за църквата, тъй като ще я лиши от правото на собственост над криптата към катедралата. Там в момента се намира най-голямата иконна експозиция на България.

Най-знаковият храм се руши и има нужда от спешен ремонт. Обновяването му обаче не може да започне, докато няма акт за собственост. По време на правителството на Бойко Борисов имаше предложение държавата да сложи ръка на „Св. Александър Невски” и да го ремонтира със средства от бюджета и ЕС, а след това да го дари на църквата. Старците и тогава отказаха.

Те предприеха стъпки за издаване на нотариален акт в полза на синода. Уплашиха се от високите държавни такси, след като се оказа, че трябва да платят 4 млн. лева.