Какво иска Путин?
Какво иска Путин? / снимка: БГНЕС

Има само един начин да бъде предотвратена катастрофата в Украйна. И има само един човек, от който всичко сега зависи - президентът Путин иска верни на Москва съседи, а не съюзници на Европа, пишат редица чужди издания.

От деескалация няма и следа: Москва обвинява властите в Киев в "грубо нарушаване" на женевските договорености за решаване на конфликта в Украйна. Киевските власти не правят нищо за отстраняване на дълбоката криза, заяви в понеделник (21 април) външният министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии. За инцидента край Славянск по Великден, при който загинаха няколко човека, той обвини "група от въоръжени екстремисти", които "без предупреждение" открили стрелба по "невъоръжени лица".

Какво обаче де факто прави Москва за уталожването на конфликта? Без волята на Русия не е възможно да бъде решена политическата криза в Украйна, твърди мюнхенският "Зюддойче цайтунг". Катастрофата в Украйна може да бъде избегната само с три действия на руския президент Путин: да изтегли руските агенти и руските специални части, опериращи в Украйна, да направи същото и с руските войски, струпани край границата с Украйна, и да излезе със специална декларация за твърдата воля на Москва за изход от кризата в Украйна. Само ако Русия се ангажира публично и достоверно да пази териториалната цялост на Украйна и превърне това в част от външната си политика, само тогава пълният разпад на Украйна може да бъде предотвратен. И само така правителството в Киев ще получи шанс да се опита да умиротвори страната.

Играта на Кремъл

Може да има само едно обяснение защо всички политически инициативи на Киев досега са изтрайвали едва няколко часа преди да се разпаднат, включително свикването на Кръгла маса в Харков и идеята за референдум за федерална структура на страната - неимоверният натиск, на който Киев е подложен отвън. Натиск, който не трява да даде никакъв шанс на Украйна, пише още изданието.

В източните райони на страната сега се разиграва същият сценарий, както в Крим. Руският външен министър Сергей Лавров яростно отрича участието на Москва в събитията. Въпреки че на всички вече е ясно как от седмици насам Русия участва в една много недостойна игра - да твърди едно нещо, а да върши точно обратното. Противно на всички договори за стациониране на военни части, Русия разположи на украинската граница 40 хиляди тежко въоръжени руски войници. До този момент Путин не е изпълнил обещанието си да изтегли тези войски. Това е тиха заплаха, която цели преди всичко едно - да парализира западната съседка на Русия.

Хореографът на кризата е в Москва

Сега, във втората фаза от разпада на Украйна, разумът изисква незабавна помощ за Украйна отвън. За разлика от бившия президент Янукович, сегашното украинско правителство е готово на всякакви компромиси, за да бъде запазена целостта на страната. В своята безизходица, а може би и поради наивността си, украинските власти дори поискаха изпращането на "сини каски" в Украйна. Но колкото и Киев да се моли, Вашингтон да беснее, а Европа да плаши със санкции, хореографът на кризата се намира в Москва. Достатъчно е руският президент само да пожелае, и пред Украйна може да се разкрие прекрасно бъдеще, коментира "Зюддойче цайтунг".

Съдбата на Украйна зависи изцяло от волята на Москва, пише по темата и консервативният норвежки вестник "Афтенпостен". За съжаление, руският президент Владимир Путин изглежда вече е решил нейната съдба - той иска да има в съседство една приятелски настроена страна - дали това ще бъдат части от Украйна или цяла Украйна - е отделен въпрос. Важното е друго: съседите на Русия да гледат към Москва и да обърнат гръб на Европа, пише изданието.