Отбелязваме Деня на Земята
Отбелязваме Деня на Земята / netinfo

Регионална инспекция по околна среда и водите – Враца, подкрепена от Агенция за закрила на детето, Враца и Природозащитен център «Натура» на 22 април ще отбележат Деня на Земята.

Тази година над един милиард души в 190 страни по света вземат участие в дейности, посветени на глобалната тема за годината: Зелени градове.

Докато населението на света мигрира към градовете и мрачната действителност  относно промените на климата става все по-реална, нуждата от създаването на устойчиви общности се очертава като по-важна от всякога. Да преобразим нашите градове и да създадем устойчиво бъдеще чрез умни инвестиции в устойчиви технологии – това е посланието за обществена политика с поглед към бъдещето и образовано и активно общество.

Кампанията за зелени градове стартира през есента на 2013 г., за да помогне на градовете по света да стават по-устойчиви и да намалят своя въглероден отпечатък. Кампанията се фокусира върху три ключови елемента – сгради, енергия и транспорт. Основните цели са да се помогне на градовете да ускорят прехода си към по-чисто, по-здравословно и икономически по-добро бъдеще, чрез подобряване на ефективността на инвестициите във възобновяеми технологии.

Кампания на регионално ниво се осъществява с активната подкрепа на Агенция за закрила на детето, Враца.  2014 година  е обявена за Година на правата на детето, както месец април е посветен на правото на децата на живот и развитие.

Първата проява е в 10 ч. в ОДЗ „Българче“. Там ще бъде проведен интерактивен урок на тема «Земята – нашият дом, нека я опазим» за формиране на познания за Земята и умения за опазването й.

 

В 11,30 ч. при Манастирски дол в резeрват «Врачански карст»ще бъдат разиграни интерактивни игри с натрупване на знания за опазването на  различните компоненти на околната среда и възможности за ограничаване на влиянието на факторите чрез застъпване на призива за действия срещу изменението на климата и създаване на зелени градове. Ще участват  ученици от  4 клас от СОУ «Христо Ботев», гр. Враца. Предвидена е и викторина с въпроси, свързани с Деня на Земята и възможни действия за предотвратяване на измененията на климата.