В Луганск протестиращи обявиха създаването на единен щаб за Югоизточна Украйна
В Луганск протестиращи обявиха създаването на единен щаб за Югоизточна Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

В Луганск протестиращите се обявиха за създаването на единен щаб за Югоизточна Украйна, който ще координира усилията на щабовете в другите региони, предаде ИТАР-ТАСС и уточни, че координационният център ще се базира в Донецк.

Днес в Луганск и други населени места са свикани народни събори, чиято цел е да се определят въпросите, които ще бъдат внесени на референдума, планиран от протестиращите за 11 май.

Сред тях е въпросът за създаване на федеративна държава, за статута на субекта и на руския език, допълва ИТАР-ТАСС.

Междувременно Владимир Путин подписа указ за реабилитиране на кримските татари и други малцинства, пострадали при Сталиновите репресии. Путин съобщи за указа, откривайки заседание на Държавния съвет.

"Използвам случая да ви информирам, че подписах указ за реабилитиране на кримско-татарското население на Крим, на арменското население, на германците и гърците - всички, които са пострадали по време на Сталиновите репресии", каза президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Членовете на наброяващото около 300 000 души мюсюлманско татарско малцинство, съставляващо около 15 на сто от населението на Крим, се обявиха против анексирането на полуострова миналия месец, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. Путин съобщи още по време на пряката линия с него миналата седмица, че подготвя такъв указ. Той отбеляза тогава, че руското правителство трябва да направи всичко възможно за възстановяване на законните права и интереси на кримско-татарския народ.