Шофьорите подценяват мокрите пътища, пет жертви на Велика събота
Шофьорите подценяват мокрите пътища, пет жертви на Велика събота / снимка: БГНЕС
Шофьорите подценяват мокрите пътища, пет жертви на катастрофи на Велика събота
71888
Шофьорите подценяват мокрите пътища, пет жертви на катастрофи на Велика събота
  • Шофьорите подценяват мокрите пътища, пет жертви на катастрофи на Велика събота

Петима души загинаха по родните пътища през последното денонощие, вследствие на шофиране с несъобразена скорост на мокри участъци, съобщи за Дарик главният инспектор в "Пътна полиция" Красимир Костов. Той добави, че този следобед интензивността на трафика в страната значително е намаляла. Пътищата у нас обаче остават мокри, а дъжд продължава да вали в Югозападна България. Според Костов основна грешка, която допускат водачите, е, че подценяват мокрите настилки. Това ги поставяло в опасност, тъй като много от тях вече са сменили зимните си гуми с летни. Още за ситуацията по пътищата в страната слушаме от Димитър Панев.

Все още не са малко пътуващите из страната, посочи Костов и посъветва за повишено внимание заради мокрите настилки: „Все още на места в Югозападна България продължава да превалява дъжд. В планинската родопска част на пазарджишко преваля и сняг. Снежната покривка на места е над 10 см. Трябва да се кара много внимателно. Повечето шофьори вече са с летни гуми, поради тази причина могат да изгубят управлението над автомобила по хлъзгавите настилки със сняг или мокрите участъци. Продължават и ремонтите по магистралите „Тракия" и „Хемус". На места движението се извършва в едно платно за двете посоки. Поставена е необходимата сигнализация".

По думите му една е основните грешки, които допускат шофьорите, това е, че подценяват опасностите от мокрите настилки.

Именно тази грешка е довела до смъртта на 5-има души, добави инспектор Красимир Костов.

„Две тежки катастрофи с петима загинали станаха именно заради висока скорост на хлъзгави мокри настилки и навлизане в насрещното движение. В Старозагорско през нощта загина шофьор, който изгубил управлението на колата и се ударил в тежкотоварен автомобил. До Сандански загинаха четирима млади хора, след като шофьорът на завой изгубил управлението над автомобила. Движете се внимателно и бавно, независимо с колко ще се удължи пътуването ви. Предстоят още почивни дни, така че всяко бързане, което би довело до риск, не си заслужава", посъветва инспектор Костов.