43% от фирмите ще раздават бонуси за Великден
43% от фирмите ще раздават бонуси за Великден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Въпреки кризата и свиването на пазара, близо половината от фирмите у нас или 43 на сто ще раздават бонуси за Великден. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата, цитирано от БНТ. Стимулите са различни. Работодателите предпочитат да раздават пари, но има и такива, които символично подаряват подаръци под формата на напитки и храни. Интересното е, че практиката с раздаването на бонуси се запазва през последните 3 години.

Празник или не за бизнеса са важни резултатите. Затова само една трета от фирмите, които ще раздават бонуси, ще бъдат щедри към всички служители поравно. Масово работодателите предпочитат да дават според заслугите. Затова по Великден не всички получават суми.

Обикновено бонусите варират между 10 и 30% от заплатата на хората. Секторите, в които най-често се раздават, са строителство, металургия, IT дейности и търговия. 60 на сто от фирмите ще дават до 200 лв. по Великден, а около една трета над тази сума.

Работодателите предпочитат да заделят парични средства, но не са малко и тези които подаряват ваучери за храна или дори директно продукти като захар и брашно или напитки.

Бизнесът не вещае добра прогноза и за догодина. А заради кризата в Украйна се очаква и допълнително свиване на пазара.