Наводнени къщи, свлачища и залети пътища след проливните дъждове
Наводнени къщи, свлачища и залети пътища след проливните дъждове / снимка: БГНЕС, архив

Наводнени къщи, увеличен обем на водни басейни, активизирани свлачища и залети пътища - това е равносметката след продължителните валежи в страната. За последните пет дни се е излял толкова дъжд, колкото за цял месец, отбелязват експерти от Националния институт по метеорология и хидрология.

Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество.

Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. Доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.

По думите на кмета на община Георги Дамяново Делян Димитров няма опасност за хората, но има наводнени къщи. Има риск обаче, да прелее един от язовирите в региона - Балова шума, чийто преливник вече е отворен.

Придошлите води на река Огоста са засегнали и десетки декари обработваема земя.

Продължителните валежи наводниха къщи във Видинско

„Получихме сигнали за наводнени къщи в селата Бела Рада, Ивановци и за наводнена къща от река Лом в село Арчар", това коментира пред Фокус Димчо Горанов, началник на оперативен център в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.

По думите му екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия, сили на пожарната и полицията.

Поради обилните валежи река в близост до Лопушанския манастир е излязла от коритото си и е заляла три участъка от път. Нивото на водата достига до половин метър, съобщава АПИ. В момента се работи по възстановяване на дигата на реката.

Препоръчва се водачите на автомобили да се движат в участъка само при необходимост, с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Наводнени къщи свлачища и залети пътища след проливните дъждове
netinfo

Повишено е нивото на язовирите и реките в някои области заради дъждовете през последните дни.

Към момента обаче няма заплаха за населението в тези области, тъй като водните басейни имат достатъчно свободен обем.

Започва контролираното изпускане на язовир Копринка край Казанлък, който е пълен почти на 100% от обема си и има опасност от преливане, съобщава БГНЕС.

От общината предупреждават жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата, заради заливането им от реката.

Дъждовете доведоха и до затварянето на някои пътища, както и активизирането на свлачища.

Изключително тежко е положението в община Неделино след валежите през последните дни, каза кметът Стоян Беширов. Прекъснати са няколко пътища, има 13 новообразувани свлачища. Тежко е положението по направленията Долен Върли дол - Неделино, прекъснат е пътят между селата Кочани - Изгрев, невъзможно е преминавате на леки и товарни автомобили и по пътя Кочани - Раевица - Учурума и Долен Върли дол - Горен Върли дол, поясни Беширов. Машини работят по разчистването на свлачищата, но дъждовете продължават и обстановката може да се усложни.

По думите на Беширов, две от свлачищата няма да могат да бъдат разчистени днес, защото има големи количества свлечени земни маси. Около 1500 - 2000 куб. м е падналата пръст и камъни на пътя Горен Върли дол - Долен върли дол, голямо е и свлачището Баряков дол - Неделино, но там има заобиколен път.
Две свлачища са се активизирали в община Златоград, каза кметът Мирослав Янчев. Едното е преди село Ерма река, а другото преди село Аламовци, като пътищата са проходими, но продължава отстраняването на земната маса.

Вчера е разчистено и свлачище, което е било по пътя за село Старшимир.

От 10:00 часа временно е затворен за движение пътят Белоградчик - Орешец, поради нарушена пътна настилка, в резултат на обилните валежи. Водачите трябва да използват алтернативи маршрути през селата на Белоградчик.

Няколко свлачища са се активизирали и в Смолянско.

Градушки удариха селата край Маказа

Четири градушки в Кирковско унищожиха напълно зеленчуковия разсад, съобщава БГНЕС. Първите ледени зърна се изсипаха още в петък вечер, а днес до ранния следобед още три градушки удариха крайграничното село Лозенградци. Местните жители алармираха, че е било прекъснато електрозахранването, сринали се и мобилните връзки.

Вече е възстановено електрозахранването: „Имаме интернет и телефони, но връзките често прекъсват и продължава да вали", казаха жители на Лозенградци. Река Върбица е повишила критично нивото си, активирани са свлачища.

Обилните валежи през последните дни наложиха контролирано изпускане на язовир "Кърджали". Началникът на язовирния район Иван Делчев заяви, че снощи е бил върхът на високата вълна, заради което е започнало и изпускането на водата. "Притокът снощи беше от 670 кубика в секунда, а разходът - 720 кубика, оставаше малко свободен обем. Задействахме основните изпускатели и в момента е постигнат баланс - 400 кубика в секунда приток, разходът също е толкова", посочи Делчев.

Наводнени къщи свлачища и залети пътища след проливните дъждове
netinfo

Валежи от сняг затрудниха шофьорите

Допълнително затруднение за шофьорите представлява и падналият на места сняг.

Движението през прохода „Петрохан" е затруднено, поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура".

20 см сняг има след Сърница до Доспат, на пътя Батак-Доспат. Пътят вече е почистен и опесъчен.

Около 10 см е снежната покривка в местността „Картела" в Пазарджишко, която е най-високата точка в региона и се намира на 1700 метра надморска височина.

Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg.

Наводнени къщи свлачища и залети пътища след проливните дъждове
netinfo