Георги Марков: Броят на депутатите трябва да се намали наполовина
Георги Марков: Броят на депутатите трябва да се намали наполовина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Политическата злоупотреба с кражбата на лични данни от партии за евровота се превърна в политическият лайтмотив на седмицата. Стотици хора откриха имената и ЕГН-тата си в подписките, без да имат нищо общо с политическите сили.

„Този сюжет е само част от голямата констатация, че на 25-та година от демократичните промени, България се намира в институционален хаос", коментира бившият конституционен съдия Георги Марков пред Нова телевизия.

„Очевидно в нашата страна може всичко и как да не може, след като само преди три седмици парламентът каза - ще нарушим собствения си закон и няма да попълним ръководството на ЦИК, защото според нас и друг орган го е нарушил, в случая президентът", допълни той.

Според Марков случилото се е последица от това, което става в България в последната година:

„Големият проблем у нас е, че ще дойде един момент, в който хората няма да изтърпят всичко това и ще поискат радикална конституционна промяна. Тази държава не може да функционира по този начин".

По думите на бившия конституционен съдия грешка е било решението за вкарване на парламентарна квота във Висшия съдебен съвет. Според него тя е основната беда през годините, защото е политизирала съдебната система и вкарала прокуратурата в съдебната власт.

Георги Марков не смята, че в България има нагласа за президентска република, но посочи, че правомощията на пряко избрания държавен глава трябва да са значително по-големи.

Даде пример с възможността президентът да има законодателна инициатива, поисканите от него референдуми да се провеждат задължително и той сам да назначава висшите магистрати.

Сред другите промени на основния закон, които смята за необходими Марков, е съкращаването на броя на депутатите. По думите му той трябва да е поне наполовина по-малък.

Източник: NovaNews.bg