Всеки пети българин работи по празниците
Всеки пети българин работи по празниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всеки пети българин работи по празниците, показват икономически анализи. Това обаче е доста по-ниска стойност от средната за Европейския съюз.

За работодателите дългите серии от почивни дни носят много загуби. Българите не работят много повече от европейците. Измерено като средна заетост, българите работят около европейското ниво - 1 700 часа годишно.

Статистиката показва, че при населението между 15 и 64 г. у нас има едва 59% заетост. В Европа тя е 64%, а в страни като Холандия - 75%.

Анализите сочат, че най-много нарушения на трудовото право на работника - т.е. да не се плаща празнична надница - има в сферите земеделие, хотелиерство и строителство.

Една от професиите, която гарантира работа на всички национални празници и в повечето почивни дни, е тази на майстор-хлебаря, разказва Нова телевизия.

„С това вече се свиква - като цяло ние работим на всеки един празник. Почиваме след празниците. Но това е рискът на професията. Няма нищо лошо да работиш на празниците", разказва Румен, който вече 22 години прави хляб, банички и козунаци. Той е категоричен, че се свиква с работата по празници, особено ако си харесваш професията.

Източник: NovaNews.bg