Украйна предлага официален статут на руския език и децентрализация
Украйна предлага официален статут на руския език и децентрализация / снимка: БГНЕС

Новата конституция на Украйна предвижда децентрализация на властта, както и даване на официален статут на руския език в някои райони на страната.

Това гласи съвместно изявление на президента Александър Турчинов и премиера Арсений Яценюк.

"Държавното ръководство с подкрепата на Върховната Рада на Украйна ще положи всички усилия за неотложно разглеждане на съответните промени в конституцията на Украйна и извършване на реформи в местното самоуправление и организацията на властта в регионите", се посочва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

„Освен това се предвижда децентрализиране на властта, както и разширяване на правомощията на териториалните общности", се казва в изявлението, публикувано днес на сайта на Върховната Рада.

"За постигане на мир и разбирателство между гражданите на Украйна ще бъде осигурено правото на областните, градските и районните съвети да приемат решение за предоставяне на териториите на съответния район, равнопоставеност на държавния украински език и на руския или други езици, на които говори мнозинството от местното население, които получават официален статут", става ясно още от документа.

Днес се проведе митинг на привържениците на федерализацията на Украйна в Луганск, съобщи по-рано РИА Новости.

Участниците в акцията заявиха, че ще отстояват своите искания „докрай".