20% от земята в Китай е замърсена
20% от земята в Китай е замърсена / снимка: БГНЕС, архив

Близо една пета от почвата в Китай е замърсена, гласи официално изследване на правителствена служба, предаде Би Би Си. Проучването е проведено в периода 2006-2013 г. Според него 16,1% от почвата е замърсена, както и 19,4 % от обработваемата земя.

Докладът на министерството за защита на природата посочва кадмия, никела и арсена за основни замърсители. В обществото и в правителството има нарастваща загриженост, че индустриализацията на страната причинява необратими щети на природата.

При проучването са взети проби от 2/3 от китайската земя, т.е. от район с обща площ 6,3 млн. кв. км.

"Изследването показва, че е трудно да има оптимизъм за състоянието на земята в национален план", пише на официалния си сайт министерството.

Очаква се властите да предприемат редица мерки, включително план за предпазване на земята и промяна на законите.

Около 82,8% от замърсената земя е наситена с неорганични вещества, с равнища по-високи отколкото при предишното проучване, проведено между 1986 и 1990 г., цитира агенция Синхуа доклада.

Най-голямо е замърсяването в три региона: делтата на р. Яндзъ в източен Китай, делтата на Перлената река на юг и североизточния район на страната, уточнява БГНЕС.

По-рано такива доклади бяха класифицирана информация поради чувствителността на данните в тях.

Има нарастващо притеснение в Китай за резултатите от модернизацията върху въздуха, водата и почвата в страната. Централната власт обеща да превърне проблема във висш приоритет, но липсата на прилагане на законите от местните власти са предизвикателство към такива намерения.