Отец Венци апелира за европейска програма за подпомагане и на градските храмове
Отец Венци апелира за европейска програма за подпомагане и на градските храмове / dariknews

Чисто нов полилей украси олтара на храм „Света Троица" в Плевен, дни преди светите Великденски празници. Красивият полилей е дар от плевенска фирма, която е осигурила и монтажа и специалните крушки за него.

Отец Венци апелира за европейска програма за подпомагане и на градските храмове
netinfo

Църквата „Света Троица" е един от трите храма в Плевен, чието строителството е започнало през 1893 г. и е завършено през 1900 г., когато става и освещаването му. Строителството на църквата е осъществено само и изключително с дарения на гражданите на Плевен.

„От една година започнахме реставрацията на стенописите и ремонт на храма, защото има вопиюща нужда от ремонт и освежаване на иконите, които бяха изцяло потъмнели и опушени от свещите и напукани от времето и имаше нужда от реставрацията им", сподели пред Дарик отец Венци - председател на църковното настоятелство при храм "Света Троица". 
„Така с дарения на граждани, фирми и организации започнахме събиране на средства и ремонтиране на храма и основно на стенописите".

Отец Венци апелира за европейска програма за подпомагане и на градските храмове
netinfo

Миналата година са завършени стенописите на Северния кораб на храма, а тази година - 2014 се работи по реставрацията на иконостаса, като сумите са доста големи за възможностите на храма. "Събираме ги вече година като само за иконите на иконостаса са необходими около 35 000 лева.
Отделно за реставрацията на Южния кораб ще са необходими около 22 000 лева".

Отец Венци апелира за европейска програма за подпомагане и на градските храмове
netinfo

Отец Венци обясни, че тази година за съжаление за Великденските празници, иконите от „царския ред" няма да са по местата си в храма, тъй като те в момента се реставрират. „Те са по-големи и изискват да се извършват повече дейности по тях, за което е необходимо и технологично време".

Отец Венци апелира за европейска програма за подпомагане и на градските храмове
netinfo

След Великден продължава ремонта и реставраторите са обещали, че до един месец ще бъде завършена цялостната реставрация на иконостаса.
В момента храмът „Света Троица" събира пари и за ремонт на покрива, който е протекъл на няколко места и за цялостния му ремонт ще са необходими около 28 000 лева. Мазилката на сградата на църквата също има нужда от цялостно подновяване...

„Има европейски програми за реставрация на храмове, но за съжаление само за селата. За градските църкви няма такава програма и много бих искал да апелирам към хората, от които зависи, ако може да се направи така, че да има програма за подпомагане на градските храмове за тяхното реставриране, консервация, съхранение и опазване".
Отец Венци сподели, че благодарение на средствата по европейската програма селските храмове, които са били в много окаяно състояние са направени доста добре, но за съжаление градските храмове, които са много по-посещавани значително изостават в това отношение.

„Искам да пожелая на всички християни, на всички българи светли празници, светло Христово Възкресение и нека да има повече мир и любов между хората. Да няма тая завист, тая злоба и омраза. Нека да се обичаме и да си помагаме - кой с каквото може, за да си направим живота малко по-лек", пожела председателят на църковното настоятелство при храм „Света Троица" в Плевен, отец Венци.