Представиха Магията на долината на Панега на международно изложение
Представиха Магията на долината на Панега на международно изложение / chervenbryag.bg

С дегустация на прочутия луковитски крокмач започна представянето на проект „Магията на долината на Панега" - Маркетинг на туристическа дестинация Луковит - Ябланица - Червен бряг", на 11-то Международното изложение „Културен туризъм", което се проведе във Велико Търново. Участие взеха 11 държави и 65 български общини.

В три последователни дни общините-партньори се представиха пред посетителите и дадоха възможност на всеки да опита от характерните местни специалитети - крокмач, яблански халва и локум и баница с уникалния реселешки лук. Характерните ясния са неделима част от туристическите пакети, разработени в рамките на проекта, който е на стойност 460 122 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Той обединява трите малки общини Луковит-Ябланица и Червен бряг, в усилията им да създадат и наложат на туристическия пазар в България, най-новия туристически маршрут „Магията на долината на Панега". Общият продукт интегрира в едно уникалните природни карстови образувания по долината на река Панега, с културно-историческото наследство в региона, и разнообразните възможности за алтернативен, приключенски и спелеоложки туризъм. На територията на трите общини се наблюдава изключителна концентрация на защитени местности - над 50, природни забележителности и резервати, както и наличие на разнообразни историко-археологически ресурси.

Открити са повече от 40 древни поселища, светилища, некрополи, останки от крепости и друг тип съоръжения от античния, тракийския (Луковитското сребърно съкровище) и римския период, както и от Средновековието.