Григоров: Организации като Обединение Българка са в очеваден конфликт на интереси
Григоров: Организации като Обединение Българка са в очеваден конфликт на интереси / DarikNews.bg

Тунелът под Шипка и Планът за управление на ПП „Българка“ бяха акцент и по време на срещата със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. По време на дискусията за възможностите за изграждане на регионална стратегия и развитие на местния туристически продукт заместник-министър Ботев беше помолен да изрази пред министъра на околната среда и водите категоричното становище на министерството по казуса с приетия план за управление на ПП „Българка“. Според официалният сайт на Областния управител за пореден път държавата, местната власт и бизнеса показаха единство и емоционално застанаха зад каузата „тунел под Шипка“ и устойчиво развитие на общините в региона чрез развитието на туризма.

„Това спира развитието на региона включително и туристическата инфраструктура“ – категоричен е областният управител, който апелира държавата да се намеси и да сложи ограничения на такива организации като Обединение Българка, когато са в очеваден конфликт на интереси и да не се допуска да пишат такива проекти.

„Когато се приемат такива планове за управление трябва да се търси мнението на хората, на които препитанието им е на съответната територия. Никаква логика няма да затриваш нещо,което дава хляба на хората.“ – заяви Григоров.

В отговор на това Министерството на икономиката и енергетиката може да има една единствена позиция и тя е, че ние защитаваме българската икономика обясни заместник-министър Ботев. В конкретния случай според него трябва да се търси баланс между инвестициите и съхраняване на природата. „Не мога да приема за нормално, че туризъм, икономика и индустрия няма да се развиват, защото видите ли там имало “страшен” вид гъсеница, която не е известна на никой друг, освен на г-н Тома Белев и сподвижниците му, и тя трябвало да се развива. Какво ще допринесе този вид гъсеница за развитието на българската икономика? – запита риторично заместник-министърът, отговарящ за туризма и допълва - за мен решението на казуса е този тунел колкото може по-бързо да се осъществи. Нали разбирате,че блокирането на проекта от някой хора е начин да отдалечи инвеститорите и да го дискредитира. Реализирането на тунела под Шипка определено ще съживи региона и ще привлече повече инвеститори“– заяви Бранимир Ботев.