Австралия с мрежа от банкомати за биткоини
Австралия с мрежа от банкомати за биткоини / снимка: Guliver/Getty Images

В Австралия се появи първият банкомат за операции с виртуалната валута - биткоин. Той е поставен в един от популярните търговски центрове в централната част на Сидни.

Купувачите могат да сменят биткоини за австралийски долари, да извършат обратната операция, а също и да преведат цифровата валута по сметките на други притежатели на сметки в Австралия и извън континента.

На външен вид новият банкомат по нищо не се различава от другите банкомати, но използването му е доста по-трудоемко и при това не остава анонимно. „Необходимо е да познаваме нашите клиенти и затова сме длъжни да сканираме документите им, да получим снимката им и телефонния им номер”, обяснява изпълнителният директор на компанията-оператор (ABA Technology) Крис Гузовски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Иначе остава четиризначният пин, но към него се добавя и сверяване на пръстовия отпечатък с помощта на вградения скенер, както и потвърждаването на телефонния номер, допълва БГНЕС.

Въпреки всички усложнения, Гузовски очаква, че банкоматът ще бъде търсен от жителите на Сидни. В плановете на компанията му е включено поставянето на подобни машини в търговските центрове на всички големи австралийски градове, а до края на годината - и във всички главни аерогари на континента.