Провериха пожарната безопасност на храмове и параклиси в областта
Провериха пожарната безопасност на храмове и параклиси в областта / dariknews

Във връзка с осигуряване на пожарната безопасност по време на Великденските празници и свързаните с тях празнични и почивни дни, от ОУПБЗН - Плевен извършиха проверки на 41 църкви, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествени ритуали.

Особено внимание беше обърнато на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене.

За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност e връчено едно писмено разпореждане с конкретни мероприятия и срокове за изпълнение. Констатираните нарушения се свеждат най-често до наличие на неизправни, недостатъчен брой или липсващи пожарогасители. В част от обектите са забелязани пропуски по организацията на пожарната безопасност.

В хода на проверките е извършен инструктаж на длъжностните лица в храмовете, като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и първоначалните действие при пожар и евакуацията на посетителите.

Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните смени са запознати с оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп. Проверките за организацията и контрола и изпълнението на предписаните мерки за пожарната безопасност продължават.

Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" Плевен призовава за внимателно боравене със свещите при посещението в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална.

Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети могат да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един пожар, са изключително сериозни.
Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112!