Манолова предрече колосални фалшификации при електронно гласуване
Манолова предрече колосални фалшификации при електронно гласуване / снимка: БСП

Злоупотребата с подписите при регистрацията на партии в ЦИК поставя под съмнение електронното гласуване, което предлага президента и е предмет на искания референдум, коментира в Кюстендил зам.- председателят на НС Мая Манолова.

„Ако личните данни на хората са толкова лесни за кражба, какво електронно гласуване може да има? Тук ще се получи колосална манипулация. Една Естония, в която има електронно правителство и услуги, са й били нужни 5 години, за да снабди всички естонци с безплатни електронни подписи и лични документи с електронни чипове. Когато държавата ни може да си го позволи, тогава може да се замислим", заяви Манолова.

„Това, че си се подписал за това една партия да участва в избори не означава, че подкрепяш тази партия и ще гласуваш за нея на изборите. Има партии, които представяха 7000 подписа и повече за регистрация, а на избори получават в пъти по- малко гласове", коментира зам.- председателят на парламента.

Според Манолова тайната на вота е абсолютно запазена и това е нормална демократична процедура.

„Съществуват около 300 партии. Има партии фантоми. В избори трябва да участват партии с поне минимум подкрепа и легитимност пред българските граждани", заключи Манолова.

Тя посочи положителните промени, които въведе новия Изборен кодекс. ЦИК работи прозрачно, всичко се излъчва онлайн, има видео архив и обществен съвет с НПО, които контролират работата на комисията. За първи път тази ЦИК работи по един професионален и демократичен начин, и решенията се взимат с консенсус.

За първи път РИК бяха назначени демократично и има паритет между партиите във властта и тези в опозиция.

„ЦИК на Фидосова назначи 31 председатели на РИК от ГЕРБ, а сега ГЕРБ и БСП имат по 15 председателски места. За първи път по 40 000 лв. за медии ще получат партиите, които не получават субсидии. Целта е прозрачност, публичност и участие на гражданите в процесите по изборите", заяви Мая Манолова.

Други новини от Кюстендил