Иманяри разбиха скитска могила, прокуратурата отказа да образува наказателно производство
Иманяри разбиха скитска могила, прокуратурата отказа да образува наказателно производство / Исторически музей-Добрич

Историческият музей в Добрич е подал сигнал за иманярска дейност в скитска могила до село Ваклино, но Окръжна прокуратура -Добрич е отказала да образува наказателно производство, съобщи на пресконференция директорът на музея Костадин Костадинов.

Разбитата могила се намира до шабленското село Ваклино, на около 80 метра от пътя Варна - Дуранкулак. Предполага се, че е от 6-7 век преди новата ера. Музейните специалисти са открили посегателството на 17 февруари при редовен обход на археологическите обекти в областта. Установено е, че иманярите са изкопали дупка с дълбочина около 6 метра, разбили са капака на гробната камера и са изхвърлили костите навън. Веднага е бил подаден сигнал в полицията в Шабла, а впоследствие преписката е стигнала до Окръжна прокуратура-Добрич.

Иманяри разбиха скитска могила, прокуратурата отказа да образува наказателно производство
netinfo

Днес в музея е получено постановлението на  зам.-окръжния прокурор Пламен Николов, в което той отказва да образува наказателно производство поради липса на данни за извършено престъпление. В мотивите се посочва, че надгробната могила не е била обозначена с траен знак, а това прави невъзможно доказването, че лицето извършило изкопа е знаело къде копае. Директорът на добричкия музей определи решението на прокуратурата като "крайно непрофесионално". „Изключително възмутени сме от това, което се случва. Колкото повече си вършим работата, толкова повече всички институции - като започнем от полицията и завършим с прокуратурата ни казват, че от това няма смисъл”,коментира Костадинов.

Той алармира, че иманярските набези върху културно-историческите обекти в Добричка област зачестяват. По думите му иманярите търсят основно метални предмети и разбиват безжалостно всичко останало, което намерят. В Добрички регион има общо над 5000 могили от бронзовата до късноримската епоха, но не само те са обект на посегателства. Костадинов съобщи, че наскоро са установени иманярски набези в крепостта "Палматис" край Оногур, на скалните манастири по поречието на Суха река, а по думите му крепостта "Залдапа" е място, където иманяри от цяла България и дори от чужбина си пробват късмета.

Иманяри разбиха скитска могила, прокуратурата отказа да образува наказателно производство
netinfo