135 бургазлии искали помощ от Пациентския център в града
135 бургазлии искали помощ от Пациентския център в града / netinfo

135 души са потърсили помощ в Пациентския информационен център в Бургас в рамките на три месеца, от началото на годината, съобщават изпълнителите на проекта.
Информационният ценър се реализира от Сдружение „Онкоболни и приятели".
Повечето от потребителите на услугите на центъра са онкоболни, има и близки и роднини на онкоболни, които търсят информация. Спроде статистика от Центъра най-често потребителите търсят препоръка за специалисти, информация за лечението на конкретни заболявания. Търсят информация за здравните и осигурителните си права, както и за правото си на социално подпомагане.
Търсят посредничество за достъп до информация от ТЕЛК, за срокове за представяне пред комисията, срокове за обжалване на решение, съдействие при попълване на декларации за Дирекция "Социално подпомагане", както регистрационни карти за включване в програма "Виктория", която осигурява рехабилитация, както съдействие за копиране и изпращане на различни медицински документи към специалисти в страната и чужбина.
Най-често по наблюдения на служителите от сдружението, онкоболните се насочвали към специалисти от столицата.  България е на последно място в Европейския съюз по грижи за пациентите. Създаването на консултативен център за онкоболни в Бургас е на път да измести страната ни от статистиката.