Путин даде месец на Украйна за газовия дълг
Путин даде месец на Украйна за газовия дълг / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин даде месец на Украйна, за да предприеме стъпки за уреждане на газовия си дълг към Москва, като заплаши, че след това ще премине към система на авансово плащане на доставките.

"Ще проявим търпение още един месец. Но, ако до месец няма никакво плащане, съгласно договора ще преминем към авансово плащане", заяви Путин, отговаряйки на въпроси на гражданите. Руският президент Владимир Путин вече отправи подобна заплаха миналата седмица, без да определя срок, пише БГНЕС.

Киев натрупа дълг от 2,2 милиарда долара заради неплатени сметки за доставения руски газ и отхвърля увеличаването на цената с 80%, което беше решено от Москва в началото на април. Преминаването към система на авансово плащане фактически ще доведе до спиране на газа за Украйна с риск за нарушаване на доставките към ЕС, както по време на газовите войни от 2006 и 2009 г.

В писмо до 18 европейски ръководители, оповестено на 10 април, Путин вече поиска от европейските страни да осигурят изплащането на дълга на Украйна и предупреди, че в противен случай доставките ще бъдат заплашени. Руският президент поиска консултации, за да се вземат съвместни мерки за стабилизирането на украинската икономика и да се гарантират доставките и транзита на руски газ.

Днес в писмо до Путин председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу съобщи, че ЕС приема провеждането на преговорите.