Европарламентът настоява за санкции срещу руските енергийни компании
Европарламентът настоява за санкции срещу руските енергийни компании / снимка: БГНЕС

ЕС трябва да ускори налагането на санкции на определени руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи икономически санкции спрямо Русия, заявиха членовете на Европейския парламент в резолюция, съобщиха от българската редакция на пресслужбата на ЕП.

На фона на насилието, насочено към дестабилизиране на източната и южната част на Украйна, те призовават и за мерки на ЕС срещу руските компании и техните дъщерни дружества, особено в сектора на енергетиката, и срещу руските активи в ЕС.

ЕП изрази дълбоката си загриженост за бързо влошаващата се ситуация и кръвопролитията в Източна и Южна Украйна. Парламентът настоятелно прикани Русия да спре подкрепата си за използващите насилие сепаратисти и въоръжени групировки, водени от руските специални части, както и да оттегли войските си от източната граница на Украйна.

Украинските власти имат пълното право да използват всички необходими средства, включително правото на самоотбрана, както е определено в Устава на ООН. Депутатите предупредиха Русия да не използва законното право на Украйна да защитава териториалната си цялост, като претекст за провеждането на военно нашествие в пълен мащаб.

Разговорите в Женева

Депутатите изразиха надежда, че предстоящата четиристранна среща на високо равнище между ЕС, САЩ, Украйна и Русия в Женева може да проправи пътя към дипломатическо решение на кризата. Те подчертаха, че изборът на бъдеще за Украйна може да бъде само на украинския народ и вследствие на демократичен, приобщаващ и прозрачен процес. Парламентът принципно приветства идеята за провеждане на национален референдум за бъдещия статут и териториалното устройство на Украйна, както беше предложено от изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов.

Мисията на ОССЕ и президентските избори

Парламентът призовава за разширяване на мисията за наблюдение на ОССЕ, създадена да събира информация за нетипичните военни действия и провокации и да съблюдава спазването на правата на човека в Украйна. Депутатите подчертаха, че няма данни за извършвани наскоро нападения, сплашване или каквато и да е дискриминация срещу руски или етнически руски граждани или други малцинства в Украйна. С резолюцията си те призоваха и за организиране на мисия на Бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ, на ЕС и на ЕП за наблюдение на президентските избори в Украйна и отхвърлиха всеки външен натиск за отлагане на тези избори.

ЕП приветства и намерението на украинското правителство да проведе парламентарните избори по-рано.