За великите дела на обикновените хора
За великите дела на обикновените хора / Дарик Враца
За великите дела на обикновените хора
71858
За великите дела на обикновените хора
  • За великите дела на обикновените хора

В навечерието на Великден ви представяме един обикновен човек, израснал в очите на съселяните си, заради своите дела. Само преди дни той организира общоселско тържество за осветяване на икона, поставена от него до параклис, издигнат отново от него.  Става въпрос на Иван Ценов от с.Вировско. Малкото китно селце е само на 30-тина километра от Враца и в него има няма  340 жители – най-вече  възрастни хора.  На всеки един все някога му се приисква да запали свещичка.

И  да се помоли за нещо. Само дето в селото това ставало по график – събота или неделя и по празници, защото местният храм тогава отварял врати. Така поне било до преди няколко месеца, когато на 71 годишния Иван Ценов му дошла идеята да направи параклис. За хората и в памет на починалата си съпруга.

За великите дела на обикновените хора
netinfo

Иван Ценов го познават всички в района, агроном по професия,  след промените се захванал с бизнес и отворил първия хранителен магазин в селото - точно на центъра, на мястото на старата спирка. Купил я, стегнал я с помощта на синовете… И сега отново е спирка, но вече за сладки приказки и новини, на по чашка кафе, след като си си напазарувал най-необходимото. Та точно до този магазин -спирка издигнал и малкия параклис – да е удобен на всички.

За великите дела на обикновените хора
netinfo

В същото време бил и един от инициаторите за  събиране на пари за ремонта на вировската църква, за която дарил 500 лв. Но това не му било достатъчно. След като параклисът започнал да се посещава, му дошла и другата идея - да постави икона – да знаят хората на кого се молят. Опитал да я измайстори сам, но след като видял, че няма да се справи се договорил с един приятел-художник.

Иконата на Исус Христос бе осветена според всички традиции – църковни и народни – с литургия, музика, безплатна скара и вино. И с много благодарности от вировчани за всичко, което прави за селото.

За великите дела на обикновените хора
netinfo