ГЕРБ са харчили пари от здравни вноски за пенсии, твърди Бойко Пенков
ГЕРБ са харчили пари от здравни вноски за пенсии, твърди Бойко Пенков / снимка: БГНЕС
ГЕРБ са харчили пари от здравни вноски за пенсии, твърди Бойко Пенков
71857
ГЕРБ са харчили пари от здравни вноски за пенсии, твърди Бойко Пенков
  • ГЕРБ са харчили пари от здравни вноски за пенсии, твърди Бойко Пенков

1,4 млрд. лева от здравните ни вноски, одържавени по време на управлението на ГЕРБ, са похарчени за пенсии. Парите на Здравната каса били прехвърлени в НОИ, за да решат проблема с недостига на средства за пенсионерите. Това съобщи днес заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков. Той уточни, че информацията е предоставена от депутати от ГЕРБ след дълги разпитвания от страна на парламентарната здравна комисия.

Трансферът, заради който председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов нарече бившия финансов министър Симеон Дянков „българоубиец”, бе осъществен в края на 2010 г.

Писмен отговор на въпроса къде са 1,4 млрд. лева от здравните ни вноски все още няма, уточни заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.

„Писмен отговор нямаме, но в разговори, които имаше в здравна комисия, на непрекъснато отправени въпроси какво се случи със средствата за здраве, отговорът беше даден: „Да, бяха необходими и бяха употребени, за да се реши проблем в НОИ със заплащането на пенсионери”. Отговорът беше даден от бюджетна комисия, защото там бяха икономисти, финансисти, включително и от ГЕРБ”, обясни Пенков.

Възстановяването на тези средства, според Пенков, безспорно е необходимо за родното здравеопазване, но решението за подобна стъпка било от компетенциите единствено на финансовия министър. Ако сега беше налична, сумата от 1,4 млрд. лева е можело да се използва и за начало на реформа.

„Знаете, че в условия на криза, когато имаше един резерв, той е един определен буфер, на който можеш да разчиташ в такива моменти. Той затова беше и събиран, за да го има тогава, когато има някаква криза и да се използва”, допълни той.

Д-р Пенков добави, че да се иска 5% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване засега е нереалистично. Зам. здравният министър коментира и, че е приключила проверката на национално представените пациентски организации. От тях обаче е поискана допълнителна документация относно източниците им на финансиране.