Припомнят за Априлското въстание с бойна възстановка и изложба
Припомнят за Априлското въстание с бойна възстановка и изложба / Дарик Добрич,архив

Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" кани на изложба на открито и бойна възстановка в навечерието на Великден.

Историческата възстановка "Българският Великден 1876" ще ни върне към Априлското въстание, върха на националноосвободителните борби за отхвърляне на османското робство. Арена на събитието ще бъде Етнографски комплекс "Стария Добрич", на 19 април в 16.00 часа. В пресъздаването на битките ще се включат възстановчици от шест регионални клуба, които ще припомнят на добруджанци ключови епизоди от Априлската епопея - пристигането на Кървавото писмо и избухването на въстанието, отбраната на Панагюрище, Баташкото клане и защитата на Перущица.

Предния ден - петък, 18 април, от регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" ще подредят изложба на открито. Исторически оъжия и предмети от старинно военно оборудване ще бъдат показани в градинката пред храм "Св.Георги" между 14.00 и 18.00 часа. Ще бъдат представени над 100 експоната - автентични, реставрирани оръжия или точни копия, изработени по оригинални образци от Средновековието до края на ХІХ век. Посетителите ще могат да ги разгледат отблизо, да ги докоснат и да научат повече за тях от консултанти - специалисти по исторически оръжия. Експонатите са от частна колекция.

Организатор на нетрадиционната експозиция е Национално дружество "Традиция", а възстановката е дело на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк", община Добрич с подкрепата на партия ГЕРБ и любезното съдействие на Регионален исторически музей.