11 номинации за наградата „Стара Загора”
11 номинации за наградата „Стара Загора” / Dariknews.bg, архив

11 са постъпилите в община Стара Загора номинации за наградата „Стара Загора". Според решение на Общинския съвет от края на ноември миналата година с приза ще бъдат удостоявани български и чуждестранни пълнолетни граждани, приживе или посмъртно, за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в община Стара Загора.

Наградата ще се присъжда в две направления - наука и образование, и култура и изкуство, като наградата за всяко направление може да бъде индивидуална и/или колективна.

Четири са индивидуалните номинации в направление „Наука и образование". Това са Росица Димитрова - директор ЦДГ №68 „Патиланско царство", Недялка Табакова - старши учител - ЦДГ №68 „ Патиланско царство ", Йоанна Димитрова - директор ЦДГ №10 „Светлина" и Мариана Пенчева - директор СОУ „Максим Горки".

За носител на колективната награда в направлението е предложен педагогическият колектив на ЦДГ №68 „Патиланско царство".

Пет са постъпилите индивидуални номинации в другото направление - „Култура и изкуство". Това са Елена Азалова - актриса в Драматичен театър „Гео Милев", Христо Танев - художник - хералдик, гл. асистент Петър Калчев - праисторик в Регионален исторически музей, Петър Бакърджиев - архитект и Таньо Клисуров - поет.

Предложението за колективна награда „Стара Загора" в направление „Култура и изкуство" е за Държавен куклен театър - Стара Загора.

Носителят на наградата „Стара Загора" ще бъде определен с решение на кмета на общината, след становище на назначената с негова заповед комисия, по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

До 30 април комисията трябва да обсъди предложените кандидатури и постъпилите материали, както и да внесе мотивираното си становище. Наградите и за двете направления представляват специална грамота и парична премия в размер на 1 000 /хиляда/ лева. Връчват се на всяко едно от тях.