Кметът разпореди проверка на причините, довели до наводнението в АЕК„Етър“
Кметът разпореди проверка на причините, довели до наводнението в АЕК„Етър“ / netinfo

Рано тази сутрин водите на река Сивек са излезли от коритото си над информационния център на Природен парк „Българка“, намиращ се над Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“, като са наводнили паркинга и голяма част от музейните площи. Нарушени са основно настилки и озеленени терени.

Предприетите незабавни действия от страна на администрацията на музея са предотвратили щети в сградите, а с помощта на екипи на Гражданската защита пътят на водата беше коригиран и насочен обратно в коритото й.

Ситуацията в засегнатата територия е нормализирана. Посещенията на туристи в празничните дни няма да бъдат възпрепятствани.

Причините за наводнението са в процес на изясняване. Предполага се, че наводнението е в следствие на строително-ремонтни работи при изпълнение на обект „Инженеринг (Проектиране и строителство) на специализирани съоръжения за възстановителни дейности по реките и микротериториите“ с възложител Дирекция на Природен парк „Българка“ гр. Габрово.

Кметът на община Габрово Таня Христова разпореди административна проверка на строителната документация, като ще настоява пред Басейнова дирекция – Плевен за преценка на целесъобразността на съоръженията, за да бъдат предотвратени бъдещи инциденти.

Заради проливните валежи в последните дни, експерти от Община Габрово извършват щателен преглед на всички критични места по р. Янтра и нейните притоци.

Паркингът на музея е наводнен, а калдъръмът на входа е изронен от придошлите води на река Сивек. Ситуацията е овладяна и няма опасност от нови щети, заяви зам.- кметът на Община Габрово инж. Климент Кунев.

Кметът разпореди проверка на причините довели до наводнението в АЕКЕтър
netinfo

Около 20 кв. м. калдъръм, поставен преди месеци по проект за подобряване на туристическата инфраструктура, е унищожен. Според специалистите от местната администрация причината за наводнението е бент на реката, който се строи наблизо от природния парк „Българка“.

В квартал Етъра, където е разположен АЕК "Етър", е съборена подпорна стена, но няма застрашени хора. Наводнени са няколко мазета на къщи на бул. „Столетов“ в Габрово. Най-много дъжд е паднал в района на язовир "Христо Смирненски". Измерено е количество от 60 литра на кв. м.

Кметът разпореди проверка на причините довели до наводнението в АЕКЕтър
netinfo

Кметът разпореди проверка на причините довели до наводнението в АЕКЕтър
netinfo

Кметът разпореди проверка на причините довели до наводнението в АЕКЕтър
netinfo