Путин: Диалогът е единственото решение на кризата в Украйна
Путин: Диалогът е единственото решение на кризата в Украйна / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обвини новите власти в Украйна, че тласкат страната към бездна, но заяви, че диалогът е единственият начин за излизане от задълбочаващата се криза.

"Само чрез диалог, чрез демократични процедури, а не чрез използването на въоръжени сили, танкове и самолети може да бъде наложен ред в страната", заяви Путин в началото на пряк телевизионен диалог с гражданите на Русия.

Той обвини украинските власти, които дойдоха след свалянето на президента Виктор Янукович, че тласкат страната към "бездна".

Путин категорично отхвърли твърденията за участие на руски военнослужещи в събитията в Източна Украйна. "Глупости са това. Никакви руски подразделения няма в Източна Украйна", заяви държавният глава. По думите на Путин, в Източна Украйна няма "нито специални служби, нито инструктори". "Всички са местни граждани - подчерта руският лидер. - И най-доброто доказателство е, че хората, дето се казва, в прекия смисъл на думата си свалиха маските".  Путин съобщи, че е заявявал и пред свои западни партньори: жителите на Източна Украйна "няма къде да ходят, те никъде няма да идат, те са стопани на тази земя и трябва да се разговаря с тях".

"Дори в рамките на междудържавните отношения съм убеден, че ще постигнем взаимно разбирателство с Украйна", заяви Путин. Щом руснаците и украинците се обичат и уважават взаимно, "трябва да намерят начин и да се разбират", посочи той.

Путин изрази надежда украинците да разберат, че "Русия не можеше да постъпи по друг начин в Крим". "Щом се отнасяме с уважение един към друг, трябва всеки да признае на другия правото да прави собствен избор. Хората, които живеят в Украйна, трябва да проявят уважение към избора на онези, които живеят в Крим", подчерта руският президент. Русия винаги ще стои близо до Украйна, увери той и напомни, че дългогодишната руска помощ за съседната страна, "изчислено в парична форма, достига стотици милиарди долари".

Руският президент разчита световната общност да разбере колко сериозно престъпление са извършили киевските власти, използвайки сила срещу мирното население в Източна и Югоизточна Украйна, обобщава негови изявления ИТАР-ТАСС.

Путин призна за първи път, че руски военни са били на Кримския полуостров преди и по време на референдума, на който беше подкрепено присъединяването към Русия.

"Нашата цел беше да осигурим условия за свободно гласуване", заяви Путин, обяснявайки кои са били войниците в униформи без отличителни знаци, които се появиха в Крим в края на февруари. "Зад местните сили за отбрана бяха наши войници. Те действаха коректно, но решително и професионално. Ние трябваше да защитим народа от възможно използване на оръжия" в украинските военни бази, каза още руският президент.

Путин отново определи като противоконституционна смяната на властта в Киев, след като Янукович отложи подписването на споразумението за асоцииране с ЕС. В резултат на това рязко се увеличили националистическите прояви и хората в някои области на Украйна са загрижени за собствената си безопасност, каза още руският президент.