20 нови модела се представят на автосалона в Ню Йорк
20 нови модела се представят на автосалона в Ню Йорк / снимка: Guliver/Getty Images

Следващата седмица Ню Йорк ще се превърне в автомобилна столица на САЩ, защото започва международното автомобилно изложение, което е най-старото и на-посещаваното в Съединените щати.

По традиция първите два дни на изложението са отворени само за членове на пресата и специални гости. Те ще са първите, които ще могат да видят блестящите луксозни автомобили. Достъпът до широката публика ще бъде открит до 27 април.

Водещите производители на автомобили в света са подготвили над 20 невиждани досега нови модела. Един от акцентите на изложението ще бъде актуализирана версия на популярния седан "Камри" на японския автомобилен производител "Тойота", пише БГНЕС.

През последните 12 години този седан е най-продаваната кола в САЩ, защото спечели репутация на надежден семеен автомобил. Напоследък обаче пазарът започна да се свива, тъй като американците започнаха все повече да се заглеждат към модерната, спортна и стилна кола. За това инженерите на "Тойота" са създали на практика "ново тяло" на "Камри", което не изглежда толкова консервативно. Цената на новия модел все още не е обявена.

Друга очаквана премиера е новият кросоувър "Нисан Мурано". Автомобилът е с модерен екстериор и е 20% по-икономичен от своя предшественик. Германският автомобилен производител BMW е подготвил специално за Ню Йорк три нови модела, един от които компактен кросоувър X4. Продажбата му ще започне тази пролет, а цената му е 45 600 долара.

Международното автомобилно изложение в Ню Йорк се открива за 114-та година. Първото такова автошоу е било през 1900 г. То е полезно както за любителите на бързите скорости, така и за професионалистите в сферата. Също така събитието носи осезаеми икономически ползи за мегаполиса. Според експерти приходите всяка година достигат средно 200 милиона долара. Всяка година изложението се посещава от повече от един милион души.